Friary Road award winning houses
Site Plan

Due to changing demands on the local authority's parks department, the lease on their nursery facility was relinquished, enabling the site to be evaluated for redevelopment.

 

The practice worked in conjunction with an independent planning consultant, the local authority's planning officers and conservation officers and also the County Council's archaeological team and field officers from English Heritage in assembling a proposal for two dwellings ~ a house and a bungalow.

 

The site lies within the town's conservation area, and is adjacent to 'The Friary', an important listed building. The front part of the site also contains a part of the town's civil war defence works which is a Scheduled Monument.

 

As for many infill sites, the restrictions imposed by the existing features and infrastructure went a long way to determining the shape of the buildings & their orientation on the site. The buildings were carefully designed from a restricted palette of materials and with contemporary forms, which made reference to the historic Friary building without slavishly copying the details. By using well-placed boundary walls, the gardens are divided into public and private areas ~ so important in a crowded urban context.

 

The client was able to dispose of the site with all necessary consents and the developer subsequently appointed the practice for the construction phase of the project. The Mayor of Newark presented an award for the completed buildings at a reception in Newark Town Hall.

Elevation to Friary Road
Elevation to driveway
Photograph from the driveway