New home in Wellow
The stable. The trial pit revealed reliable foundations.
This site in Wellow consisted of a single storey cottage with a detached two-storey stable with hay-loft over and a garden extending down to the Wellow Dyke an ancient earthwork which encircles the village. The owner who lived in a house on the adjoining plot - instructed the practice to apply for planning permission to build a house, which linked all the surviving parts.
The stable is visible at centre-right.


Credits: Contractor: Direct appointment by client
Structural design: Peter Murray of Leonard Murray and Associates 01159 224717
Energy assessment: Cameron Energy Consultants Ltd.

The stable is still a clearly identifiable element within the overall group.  The hay-loft now accommodates the bathroom for the bedroom within the roofspace to the left.  The joinery to the stable is new, but the ironmongery is original.  Horseless carriage is a direct-supply item by the client.
The design of the new parts includes both modern and traditional elements.  The drive-through garage provides access to the private garden beyond.
The glazed link connects the cottage and the stable and provides an entrance along with a staircase and a cloakroom.   The cottage now houses the kitchen with a bedroom over.