Victorian Lodge: award-winning extension
Details of the new work

Built at a time when far greater emphasis was placed on appearance rather than content, this elaborate little Victorian Lodge was becoming uncomfortably cramped for the growing family who love its intricate details. As they were very reluctant to move house, the practice was instructed to investigate alternative ways of extending it without jeopardizing its character.

It was decided to demolish a recent single-storey extension and virtually double the footprint of the house by building a two-storey element. As the existing building had been designed in such a distinctive style it was resolved to continue the theme in the new work and also to use similar materials.

Although this house is a very good example of a High Victorian lodge guarding the entrance driveway to a grand house and is located on a prominent stretch of a main approach to Newark, it was surprising to find that it was not a Listed Building. Therefore the clients are to be particularly commended for resolving to carry out the works to a high standard and without any pressure from the Conservation Officer. They were rewarded in October 2010 with a Newark Civic Trust award recognizing their contribution to the town’s heritage and the success of the project.

Despite being virtually the same height as the original part, the new wing has three floors of accommodation whereas the original had two floors plus a cellar. The house now has five bedrooms, two bathrooms, plus a large Living Room, along with the kitchen and sitting room in the original part. A new porch to the garden entrance includes a WC along with space for coats and boots.
The design presented challenges for the builder who cut many of the bricks on site to provide the ‘headers’ for the facing brickwork to resemble the original Flemish bond of the solid nine-inch walls – now constructed as insulated cavity walls. The bricks for the arches over the window and door openings were all cut on site too and built up over temporary timber centering.

Credits:~ Acknowledgements:~
Contractor: Leigh Shorrock of ‘L J Builders’ 07885 163401
Structural engineer: Peter Murray of Leonard Murray and Associates 01159 224717
Energy assessment: Cameron Energy Consultants Ltd.

Before
Diamond window over the staircase
Elaborate carved capitals - carefully retained
Room in the new roof
After